donderdag 2 januari 2014

Sint-jacobsnootje met risotto van erwtjes, chorizo en munt

Voor een lekkere risotto mag je mij altijd wakker maken en zeker voor de volgende: een risotto van chorizo, erwtjes, munt en als 'kers op de taart' een mooie sint-jacobsnoot!  Simpel, maar toch zo lekker!
Ingrediënten (voor 4 personen):
  • 200 g risottorijst
  • 6 dl groentebouillon
  • 200 g erwten (vers of diepvries)
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 100 g chorizo (stuk)
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm
  • 4 sint-jakobsnootjes (of zoveel je er wilt)
  • 1 scheutje olijfolie
  • een paar klontjes boter
  • peper
  • zout
  • 1⁄2 bussel verse munt

  • Bereiding:
    Voor de risotto:
    • Verwarm de groentebouillon.
    • Pel de ui en snipper die zeer fijn. De helft ervan gebruik je voor de risotto.
    • Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot. Stoof daarin de (helft) van de snippers ui.
    • Voeg na enkele minuten de rijst toe en laat de korrels kort mee bakken. Roer in de pot en schenk er vervolgens de groentebouillon bij. (Gebruik dubbel zoveel bouillon als rijst, dus: 1/3 rijst, 2/3 bouillon.)
    • Zet het vuur zachter en plaats het deksel op de pot. Laat de rijst rustig garen, zonder in de pot te roeren. Controleer regelmatig het resultaat.
    • Neem een andere pot en smelt er een klontje boter in, op een matig vuur.
    • Plet de look tot pulp.
    • Stoof de rest van de stukjes ui en de lookpulp in de hete boter.
    • Snij het stukje chorizo eerst in dikke schijfjes en vervolgens in zeer kleine blokjes. Voeg ze bij de ui.
    • Roer in de pot en voeg na een minuutje de erwten toe. (verse of diepvrieserwten) Voeg de laurier en de tijm toe. Laat de erwten ongeveer 10 minuten garen op een zacht vuur. Controleer regelmatig even het resultaat.
    • Wanneer de rijst gaar is voeg je er een klontje boter aan toe en de gestoofde erwtjes met chorizo. Roer voorzichtig in de risotto, tot de boter gesmolten is.
    • Rasp de Parmezaanse kaas erbij, en roer de risotto nog een keer met de nodige voorzichtigheid.
    • Opmerking: Als de risotto niet smeuïg genoeg is, voeg dan een beetje extra groentebouillon toe.
    Voor de sint-jacobsnootjes:
    • Zet een pan op een stevig vuur. Doe er een klontje boter in, samen met een scheutje olijfolie.
    • Kruid de sint-jakobsnootjes met een beetje peper van de molen en een snuifje zout.
    • Schroei de sint-jakobsnootjes in de gloeiend hete pan. Let op, dit gaat snel. Bak ze telkens 1 minuut aan de boven- en onderzijde. Het nootje moet binnenin nog een beetje glazig blijven. (Laat de gare nootjes niet in de warme pan liggen.)
    De afwerking:
    • Spoel de blaadjes verse munt en snipper ze fijn.
    • Meng de munt onder de risotto en kruid het rijstgerecht naar persoonlijke smaak met wat peper en zout.
    • Serveer een lepel verse risotto in een diep bord en leg er een sint-jakobsnootje op.
    Een recept van Jeroen Meus.  Voor het filmpje van de bereiding: Sint-jacobsnoot met risotto van erwtjes, chorizo en munt

    Laat het je smaken!

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten